Kömür madenlerindeki can kayıplarıyla sarsılan Türkiye’de, insansız kömür çıkaran teknolojilerin denemesine baÅŸlandı. TavÅŸanlı’daki bir madende denenen sistem, 2 bin 500 personelin çıkardığı kömürün, 300 bakım onarım işçisi ile çıkarılmasına imkân veriyor.
Madenlerde iÅŸ güvenliÄŸi konusundaki en son teknolojiler, Ä°zmir’deki Madencilik Fuarı’nda sergilendi. Madenlerde hayat kurtaran sistemlerinin sergilendiÄŸi fuarda, ilgiyi en fazla “mekanize kömür çıkarma makinası” çekti.
Sistem Kütahya TavÅŸanlı’da Türkiye Kömür Ä°ÅŸletmelerine ait Ömerler Yeraltı Ä°ÅŸletmesi’nde kullanılıyor. Kömür madenciliÄŸinde en son teknoloji olan hidrolik tahkimatlar, kömür kesme makinası ve zincirli konveyör ile bir sistem olarak galerinin içine yerleÅŸtiriliyor. Uzaktan kumanda ya da tahkimat sistemi üzerindeki valflerle de idare edilebilen sistem, çalışmaya baÅŸladığında kazma kürek kullanmadan, patlatma yapmadan kömür çıkarabiliyor.
Mekanize sistemler, yıllık 1 milyon ton ile 5 milyon ton arasında kapasiteye sahip olabiliyor. Kaba bir hesapla 2 bin 500 işçinin bir yılda çıkaracağı 5 milyon ton kömür, mekanize sistemde bakım, onarım ve kurulum gibi iÅŸlerde çalışacak 300 işçiyle çıkarılabiliyor. Ortalama bin tonluk kaldırma kuvvetine sahip bu sistemler mevcut çalışanlar açısından da en güvenli ortamı oluÅŸturuyor. Her madene göre özel tasarımla üretilebilen bu sistemler ÅŸu anda TavÅŸanlı’daki Ömerler madeninde uygulanıyor. Bu ocakta kurulu bulunan mekanize sistem, bir günde 7 bin ton kömür üreterek rekora imza attı.
Yatırım maliyeti yüksek olan mekanize sistemler, işletme maliyetlerinin düşük olması ve daha verimli ve güvenli bir sistem olması dolayısıyla tercih ediliyor. Ancak makina düzenli olarak çalışabilecek madenler için uygun. Yani kömürün düzenli olması, faylanma veya kırıkların olmaması gerekiyor.
Tavşanlı'daki bir madende denenen sistem, 2 bin 500 personelin çıkardığı kömürün, 300 bakım onarım işçisi ile çıkarılmasına imkân veriyor....
Ascendum Makina kırma eleme ekipmanlarının lider üreticisi Metso Outotec’in Türkiye...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleÅŸtirilen ve iÅŸ makineleri sektörüne öncülÃ...
Frenleri boşalan silindir karayolundaki araçlar için büyük tehlike oluşturdu. Sosyal...
Dayanıklılığının yanı sıra doÄŸru kullanımı ve bakımı sayesinde uzun yıllardÄ...
Şişe açma yarışında yeni bir boyuta geçildi. Gaziantep’te bir iş makinası üret...
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...
15 yaşındaki Hope Emmanuel Frank, yaşadığı bölgedeki malzemeleri kullanarak paletli...
Hitachi’nin maksimum 47 bin 780 kilogram çalışma ağırlığına sahip olan yeni last...
Maltepe’de yıkım çalışması sırasında iş makinası devrildi. Kaza sonucunda kabi...
1959 yılında kurulan ASCENDUM bu yıl 60. yaşını kutluyor. GO (ileri) mottosu temel a...
Operatör olarak çalıştığı belediyeye başkan seçildi. Geride bıraktığımız Mah...
Muş’ta karla mücadele sürüyor. Yer yer 6 metreyi aşan karlı yolları temizlemek ü...
Case CX500C paletli ekskavatör ilk kez İzmir Mermer Fuarı’nda tanıtıldı....