Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Yasası’nda geçen ay yapılan kapsamlı deÄŸiÅŸikliÄŸin ardından iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı çalıştırma yükümlülükleri de yeniden düzenlendi. İşçi başına iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı çalıştırma saatleri artırılırken, büyük iÅŸyerlerinde tam gün istihdam edilmesi zorunlu işçi sayıları da 4 kata varan oranlarda artırıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve EÄŸitimleri Hakkında Yönetmelikte deÄŸiÅŸiklik yaptı. Yapılan deÄŸiÅŸiklik uyarınca, 10 kiÅŸiden fazla çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde işçi başına ayda en az 6 dakika olan iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı çalıştırma zorunluluÄŸu 10 dakikaya çıkarıldı. Bu süre, 10’dan fazla çalışanı olan tehlikeli iÅŸyerlerinde 8 dakikadan 20 dakikaya, çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde ise işçi başına ayda 12 dakikadan 40 dakikaya yükseltildi. Bu durumda, 50 işçi çalıştıran az tehlikeli bir iÅŸyerinde daha önce ayda 300 dakika (5 saat) iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı çalıştırmak yeterli iken ÅŸimdi 500 dakika (8.3 saat) hizmet alınması gerekecek. Bu süre, 50 işçi çalıştıran tehlikeli iÅŸyerlerinde 400 dakikadan (6.6 saat) bin dakikaya (16.6 saat), çok tehlikeli iÅŸyerlerinde ise 600 dakikadan (10 saat) 2 bin dakikaya (33 saat) çıkarıldı.
Daha önce, az tehlikeli sınıfta yer alan 2 bin ve daha fazla çalışanı olan iÅŸyerleri için tam gün çalışacak en az 1 iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı istihdam etme zorunluluÄŸu vardı. Åžimdi bu sayı bin işçiye düşürüldü. Dolayısıyla, 2 bin işçisi olan az tehlikeli bir iÅŸyeri artık 1 yerine 2 iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı çalıştıracak. Tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde daha önce bin 500 işçi için en az 1 iÅŸ güvenliÄŸi uzmanını tam gün istihdam zorunluluÄŸu varken, işçi sayısı 500’e indirildi. Åžimdi aynı iÅŸveren 1 yerine 3 uzman istihdam etmek zorunda olacak. Çok tehlikeli iÅŸyerlerinde daha önce bin işçi başına 1 uzmanı tam gün istihdam etmek gerekirken, ÅŸimdi işçi sayısı 250’ye indirildi. Böylece aynı iÅŸveren 1 uzman yerine 4 uzman çalıştırmakla yükümlü hale geldi.
Çalışanın ölümü veya sakat kalması sonucunu doğuran iş kazalarında sorumluluğu bulunan iş güvenliği uzmanlarının yetki belgesi 6 ay süreyle askıya alınıyordu. Yapılan değişiklikle, yetki belgesinin iptal edilebilmesi için, iş güvenliği uzmanının söz konusu kazada ihmali bulunduğunun yargı kararıyla kesinleşmesi koşulu aranacak. Yetkisi iptal edilen uzmanlar İSG-KATİP sistemi üzerinden ilan edilecek. Bu kişilerin tüm sözleşmeleri, başka bir işleme gerek kalmaksızın doğrudan iptal olacak.
Yönetmelikte, iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğüne ilişkin değişiklikler için işverenlere 8 ay süre tanındı. Yeni yükümlülükler, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, karayolu dışında kullanılan araçlardaki emisyon oranını düzenleyen yönetmelikte değişiklik yaptı. ...
Şırnak’ta bulunan kömür madeninde iş makinesi operatörü parasını alamadığı g...
Ascendum Makina kırma eleme ekipmanlarının lider üreticisi Metso Outotec’in Türkiye...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleÅŸtirilen ve iÅŸ makineleri sektörüne öncülÃ...
Frenleri boşalan silindir karayolundaki araçlar için büyük tehlike oluşturdu. Sosyal...
Dayanıklılığının yanı sıra doÄŸru kullanımı ve bakımı sayesinde uzun yıllardÄ...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Üniversitesi öğrencisi Rasim Aksoy otonom elektrikli iş makinası projesi geliştirdi....
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...
15 yaşındaki Hope Emmanuel Frank, yaşadığı bölgedeki malzemeleri kullanarak paletli...
Hitachi’nin maksimum 47 bin 780 kilogram çalışma ağırlığına sahip olan yeni last...