İş makinalarının uzun ömürlü olmaları, operatör güvenliğini sağlamaları, ekonomik ve verimli çalışmaları açısından günlük bakımlarının düzenli bir biçimde tekrarlanması gerekir. Günlük bakım operatörün, iş gününün sonunda ya da başlangıcında iş makinasını inceleyerek, göz muayenesi ve elle yapmış olduğu kontrollerle gerçekleştirilir.
Eksik yağ ve sıvıların tamamlanması işlemi
Çalışılan iş makinasının motorunda ve diğer bölümlerinde dikkate alınması gereken motor yağı, hidrolik yağı, soğutma suyu, akümülatör sıvısı gibi unsurların eksik olması durumunda tamamlanmasına özen gösterilmelidir.
Bazı parçaların ve yardımcı sıvıların değiştirilmesi
Çalışma sürecinde makinalarda kullanılan bazı parçalar ve yardımcı sıvılar bitebilir. Böyle durumlarda motor yağının, filtrelerin ve tekerlek lastiğinin yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Makinadaki değerlerin ayarlanması
İş makinalarının çalıştırma talimatları değerlerinin altında ya da üstünde olabilir. Böyle durumlarda, motor ayarları, vantilatör kayışının gerginlik ayarı, basınç ayarları, ekipman ayarları belirlenen değerlere getirilmelidir.
Kuru yağlamanın önemi
Operatör, makina üreticisi ve işletmeci firmaların bakım faaliyetlerini dikkate alarak, makina üzerinde yer alan gresörlüklerin, açıkta çalışan dişli, zincir,halat gibi parçaların gresle yağlanmasına dikkat etmelidir.
Onarım süreçlerinin tamamlanması
Operatörün bilgi ve eğitim çerçevesinde makinanın çalışmayan aksamlarını onararak çalışır duruma getirmesi gerekir.
İş makinalarının günlük bakımları; çalıştırma öncesi, ısıtma esnası, çalışma süreci, iş bitimi bakımı gibi kontrol aşamalarından oluşması gerekir.
Çalışma öncesi kontrol ve bakımları
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar, sıvı sızıntılarına, hasarlı, gevşek ve aşınmış parçalara müdahale edilmesidir. Sıvı seviyelerinin kontrolü, ön temizleyici ve hava filtrelerinin temizlenmesi ve değiştirilmesi, lastik ve paletlerdeki eksikliklerin giderilmesi, vantilatör kayışı gerginlik durumu da diğer önemli noktalar arasında yer alır.
Isıtma sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Motorun 3-4 dakika boyunca ısıtılarak, motor yağ basıncının, sıcaklığının, şan göstergelerinin ve fren hava basınç göstergesinin çalışıyor durumda olması, aydınlatma ve uyarı sistemlerinin bozuk olup olmadığına emin olarak, yön vitesleri, direksiyon ve frenlerin tatbik edilmesi önemlidir.
Çalışma esnasındaki sinyallere kulak verilmesi
Motor ve makinadan gelen anormal seslerin dinlenerek, göstergelerin incelenmesi ve makinedeki performans değişikleri farkedilmelidir.
İş bitimi sonrası uygulamaları
Çalışma sonrasında yapılan bakım ve kontroller, en az başlarken yapılan uygulamalar kadar önem arz eder. İş bitiminde akaryakıt ikmali, toz ve pisliklerin temizlenmesi, makinanın parka çekilmesi, ataşmanlar yere indirilmesi, park freninin uygulanması, motorun durdulmadan önce 3-5 dakika rölantide çalıştırılması, motorun stop edilmesi, çalışma saati kaydedilmesi ve hava tankları boşaltılması en dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor.
Dünyanın en uzun asma köprüsü Çanakkale Boğazına inşa edilecek. Asma köprü için geri sayım başladı. İhale süreci bu yılın ortasında başlıyor....
Şırnak Beytüşşebap’ta kar nedeniyle kapanan yollarda 20 gündür yol açma çalış...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
İş makinaları pazarında 2018 yılının ikinci yarısında artan döviz kurları neden...
Türkiye iş makinası pazarında 2019 yılında yaşanan gerileme, iş makinası üretici...
Elektrikli modellere ağırlık vermeye başlayan Volvo İş Makineleri, yeni lastikli yü...
Komatsu dozer sınıfındaki en düşük modeli D155AX-8 LPG ile yere daha az baskı uygul...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Şişe açma yarışında yeni bir boyuta geçildi. Gaziantep’te bir iş makinası üret...
Paletli ekskavatör sınıfındaki en büyük modelini yenileyen Kobelco, SK850LC-10 ile d...
Üniversitesi öğrencisi Rasim Aksoy otonom elektrikli iş makinası projesi geliştirdi....
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...