Günümüz çok sayıda alanın ayak uydurduğu bulut tabanlı teknolojiler, inşaat sektörü için de kapıyı çalıyor. Çok daha kolay yönetilebilir bir iş biçimi yaratan bu teknolojilerin adını ilerleyen dönemlerde daha sık duyacağımıza şüphe yok.
Sahadakiler’in “İnşaat Sektörü Yeniliklere Gebe” (http://sahadakiler.com/insaat-sektoru-yeniliklere-gebe/) haberiyle başladığı, inşaat sektörünün en yenilikçi 10 trendi yazı dizisi, yeni halkasıyla kaldığı yerden devam ediyor. Bu kez irdelenecek konu, bulut tabanlı teknolojiler. Çok sayıda inşaat firmasının şimdiden benimsediği bulut tabanlı çözümler, firma ve müşteri arasındaki iletişimi bambaşka bir boyuta taşımaya başladı bile.
En genel tanımıyla bulut tabanlı teknolojileri, çok sayıda önemli verinin kullanıcı tarafından rahatlıkla erişilebilir şekilde saklanmasına olanak tanıyan online depolama hizmeti şeklinde ifade etmek mümkün. İnşaat sektörüyle ilişkisi de genellikle satış elemanlarının verilerinin güvenli ve erişilebilir bir noktada depolanması ihtiyacından ileri geliyor. Bu sayede satış elemanları ve müşteri arasında güvenli bir şekilde veri aktarımı gerçekleştirilebiliyor. Daha çok firma ve işletmeler tarafından kullanılan bulut tabanlı yazılımlar; muhasebe, proje yönetimi ve maaş bordrosu gibi çok sayıda işlem için de tercih ediliyor.
Bulut tabanlı teknolojilere geçişte 4 temel maddenin etkisi olduğu söylenebilir. Bunlar; ölçeklenebilirlik, hareketlilik, işbirliği ve daha düşük maliyet.
Ölçeklenebilirlik: Özellikle büyüme planları içerisinde olan işletmeler için popüler bir seçim halini alan bulut tabanlı yazılımlar ile kaynak, depolama, bant genişliği gibi konular için geleneksel yöntemlere kıyasla daha kolay eklemeler yapılabiliyor. Bunun yanında kullanıcı ekleme ya da çıkarma da yalnızca saniyeler içerisinde gerçekleştiriliyor.
Hareketlilik: Bulut tabanlı teknolojiler, işlerin internet bağlantısı olan hemen her yerden rahatlıkla yönetilmesine olanak tanıyor. Gerçek zamanlı verilere kolayca ulaşılabilirken; en acil kararlar doğru zamanlamayla verilebiliyor.
İşbirliği: Bulut tabanlı teknolojilerin en dikkat çeken yanlarından biri birlikte çalışmayı mümkün kılması. Çalışanlar farklı yerlerde bulunsa dahi aynı belgeleri inceleyebiliyor, düzenleyebiliyor ve buna uygun olarak gerçek zamanlı bilgiler ışığında öneri yapabiliyor.
Düşük maliyet: Geleneksel sunucu tabanlı çözümlere kıyasla çok daha ekonomik olan bulut tabanlı yazılımlarda daha güçlü bir sunucuya yükseltme veya güncelleme işletim sistemlerine dahi gerek duyulmuyor. Aynı zamanda abonelik tabanlı olduğundan işletmeler için büyük başlangıç ücretleri ödemelerini sorun olmaktan çıkıyor.
Tüm bu etkenler göz önüne alındığında, bulut tabanlı teknolojilerle inşaat sektöründe çok şeyin değişeceği açık. Sektör genelinde toplu bir geçiş de sadece zaman meselesi. Zira artık en kârlı yatırım, teknolojiye yapılan yatırım.
Muğla'nın Milas ilçesinde yol çalışmasını izlediği sırada yüksekten düşen muhtar, hayatını kaybetti....
Şırnak Beytüşşebap’ta kar nedeniyle kapanan yollarda 20 gündür yol açma çalış...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
İş makinaları pazarında 2018 yılının ikinci yarısında artan döviz kurları neden...
Türkiye iş makinası pazarında 2019 yılında yaşanan gerileme, iş makinası üretici...
Elektrikli modellere ağırlık vermeye başlayan Volvo İş Makineleri, yeni lastikli yü...
Komatsu dozer sınıfındaki en düşük modeli D155AX-8 LPG ile yere daha az baskı uygul...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Şişe açma yarışında yeni bir boyuta geçildi. Gaziantep’te bir iş makinası üret...
Paletli ekskavatör sınıfındaki en büyük modelini yenileyen Kobelco, SK850LC-10 ile d...
Üniversitesi öğrencisi Rasim Aksoy otonom elektrikli iş makinası projesi geliştirdi....
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...