Son dönemde bir dizi yeniliğe tanıklık eden inşaat sektörü, mobil teknolojilerin önderliğinde oyunun kurallarını yeniden yazmaya hazırlanıyor.
İnşaat sektörü son yıllarda devrim niteliğinde çok sayıda önemli gelişmeye ev sahipliği yapıyor. 5 yıl önce hayal dahi edilemeyecek uygulamalar, bugünün standart rutinlerine dönüşüyor. Görünen o ki şimdilerde de duymaya alışık olmadığımız çok sayıda gelişme de yeni normal olmak üzere sadece gün sayıyor. Gelecekte inşaat sektöründe adını sıkça duyurması muhtemel 10 trendi derleyen Sahadakiler, yazı dizisine ilk önemli gelişmeyle başlıyor: “Mobil Teknoloji Yaygınlaşıyor”
Günümüzde neredeyse hemen herkesin cebinde bir akıllı telefon bulunuyor. Basit telefon görüşmelerinden ve iletişim tekniklerinden çok daha fazlasını gerçekleştiren bu telefonlar, iş için de çok sayıda avantajı bünyesinde barındırıyor. İş amaçlı telefon görüşmeleri, e-postaların takibi ve GPS izleme şimdilerde kullanılan yönleri olsa da gelecek yıllarda firmaların akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasını destekleyerek, iş için işlevsel uygulamaları entegre etmesi bekleniyor. Bu uygulamaları ise Mobil Raporlama, Gelişmiş GPS Kullanımı ve GPS-Otonom Araç İşbirliği şeklinde sıralamak mümkün.
Mobil Raporlama: Mobil uygulamalar aracılığıyla idari görevler otomatikleştirilerek, çok daha verimli hale getirilebilir. Öyle ki yeni teknolojilerle iş maliyeti hesaplanma, zamanlama, faturalandırma, günlük ilerleme raporları ve zaman çizelgesinin oluşturulması gibi görevlerin yerine getirilmesi süresi yalnızca birkaç dakika. Üstelik mobil raporlama ile kullanıcılar istedikleri verilere zaman ya da mekan fark etmeksizin hızlıca ulaşabilecek. Güncel ve rekabetçi kalmanın en önemli kıstaslar olduğu sektörde, proje yönetimine yardımcı olacak bu tip mobil yazılımların takibinin yapılması oldukça önemli. Yapılan bir araştırma da 2019 yılına kadar da dünya genelinde 2,1 milyar telefonun iş ile entegre yeteneklere sahip olacağını belirtiyor.
Gelişmiş GPS Kullanımı: GPS izleme çözümleri, yeni bir uygulama olmasa da inşaat süresince yaratıcı ve yetenekli ellerde oldukça işlevsel olabilir. Gelişmiş GPS uygulamaları ile geleneksel tarama ekipmanlarına dahi gerek kalmıyor. Potansiyel proje bölgeleri ya da yapım aşamasındaki bölgeler için veri toplamak artık GPS üniteleri ile çok daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. GPS izleme çözümleri ile filo yönetimi de bir hayli kolaylaşıyor. Proje yöneticileri, artık her bir aracın nerede olduğunu akıllı telefonuyla izleyip, ilgili ekibin bilgisine sunabiliyor. Ekipmanların yerini doğrudan belirlemeye izin veren bu uygulama ile kayıp ya da çalınan ekipmanlar da kolayca izlenebiliyor.
GPS-Otonom Araç İşbirliği: Son yılların en revaçta teknolojisi olarak otonom araçları saymak yanlış olmaz. Çok sayıda şirket bu alana yatırım yaparken, inşaattan madenciliğe kadar çok sayıda sektörde otonom araçlar ilk örneklerini veriyor. Araçları bu denli değerli ve işlevsel kılan teknoloji ise GPS ile yakından bağlantılı. Otonom araçlar için güvenilir ve güçlü bir rehber olan GPS sistemleri; kazaların önlenmesi ve araç güvenliğinin temini noktasında konumlandırma ve sensör entegrasyonu için kullanılıyor.
Pendik’te bir şantiyede çalışmasını tamamlayan vinç, paletli vinç ile inşaat sahasından çıkarılırken halatın kopması sonucu devrildi. Şans eseri ölü ya da yara...
Şırnak’ta bulunan kömür madeninde iş makinesi operatörü parasını alamadığı g...
Ascendum Makina kırma eleme ekipmanlarının lider üreticisi Metso Outotec’in Türkiye...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleştirilen ve iş makineleri sektörüne öncül...
Frenleri boşalan silindir karayolundaki araçlar için büyük tehlike oluşturdu. Sosyal...
Dayanıklılığının yanı sıra doğru kullanımı ve bakımı sayesinde uzun yıllard...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Üniversitesi öğrencisi Rasim Aksoy otonom elektrikli iş makinası projesi geliştirdi....
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...
15 yaşındaki Hope Emmanuel Frank, yaşadığı bölgedeki malzemeleri kullanarak paletli...
Hitachi’nin maksimum 47 bin 780 kilogram çalışma ağırlığına sahip olan yeni last...