Düşük kova dolum faktörü operatörün zayıf iş hakimiyetinin en belirgin sonucudur. Tam doldurulmamış her bir kovanın yol açtığı üretim kaybı gün sonunda toplam üretim kapasitesini ve verimliliğinizi ciddi bir şekilde etkiler.
Kamyon damperinin yada beslediğiniz bunkerin / tesisin kapasitesine uygun kova seçimi ise üretiminizde maksimum süreklilik sağlamak için çok önemlidir. Ancak kova kapasitesi %100 kullanılamaz ise doğru kova seçimi yapmış olmanız da pek bir fayda sağlamayacaktır. Düşük kova dolum faktörünün bir diğer nedeni de doğru hacimde kovayı seçmiş olmanıza rağmen kova tipine uygun malzeme ile çalışmamaktır! Agrega gibi işlenmiş ve küçük boyutlu malzemede hazır malzeme kovası kullanmak, patlatılmış kaba malzeme de kaya kovası kullanmak, yoğunluğu düşük yem-kağıt vb. malzemelerde hafif malzeme kovası kullanmak hem kova dolum faktörünüzün tam olmasında rol oynar hem de direkt olarak üretim kapasitenizin artmasını sağlar.
Patlatılmış ya da kaba malzeme ile çalışmak
Patlatılmış, iri, biçimsiz malzemede doğru kova tipi ve dolum faktörleri ile çalışmamak, düşük dolum kapasitesi ile üretimin azalmasına neden olmakla kalmaz, yükleyici şasesinde kalıcı hasarların başlangıcına sebebiyet verir; kovada yırtılma ve aşınmalara yol açar ve tırnak – adaptörlerinin zarar görmesine yol açar.
Malzemeye yanlış şekilde girmek
Yükleyici kapasitesinin imkan verdiği ölçüde, istenilen malzeme miktarını sağlamak için malzemeye doğru şekilde girmek ve kovayı doldurmak çok önemlidir. Hatalı kova tipi %100 dolum kapasitesini imkansız hale getirir.
Tam kapasite dolum için, kova alt yüzeyinin temas etmemesi gözetilerek alçak seviyeden malzemeye girilir.
Kovanın malzeme içinde ilerlemesi mümkün olmadığı anda gaza basmak yerine kova seviyesi yerden aynı açı ile yükseltilir. Bu sayede yükleyici ön tekerleklere yük aktarımı sağlanır ve patinaj ortadan kaldırılır. Yükleyici ileri doğru yola alır ve malzemeye giriş devam eder. Ayrıca kova tam dolum için hazır hale getirilmiş olur.
Malzemeden ayrılana kadar kova kaldırma ve ilerleme devam ederken, kova toplama hareketine başlanır.
Mevcut malzemenin kovada homojen olarak yayılması bu sayede gevşek malzemenin yol boyunca dökülmesini engelleyebilmek için kova toplama işlemi son aşamasında daha fazla yeni malzeme ile temas etmeden seri bir levye hareketi ile sonlandırılmalıdır. Böylece kova önünde biriken malzeme arka tarafa aktarılabilir.
Daha verimli yüklemeler için,
Operatör, makina ile yığılı malzemeye dik açıda yere paralel olacak şekilde girmelidir.
Kovanın malzeme içinde hareket etmesi levyeler ile bom yukarı, kova toplama hareketleri birlikte yapılarak sağlanmalıdır.
Malzemeye giriş durduğu anda makine motoru ileriye doğru zorlanmamalı ve yukarıda belirtilen bom-kova hareketleri birlikte yapılarak makinanın ileri doğru hareketi zorlanmadan sağlanmalıdır.
Kova arka yüzünün malzeme ile doldurulduğundan emin olunmalıdır.
Kova doldurma operasyonunu video kaydına alarak hatalarınızı gözlemleyebilir, daha iyisi için kendinizi veya operatörlerinizi motive edebilirsiniz.
Volvo Lastikli Yükleyicileri ile kovanızı tam verim ile doldurmaya odaklanabilirsiniz.
Sunmuş olduğu “ECO Pedal” ile yüksek yakıt sarfiyatının önüne geçer. Gaz pedalının fazla kullanıldığı ve motor devrinin ekonomik çalışma aralığını aşmak üzere olduğu durumlarda mekanik geri itme kuvveti uygular. Bu, operatörü gazı azaltmaya teşvik eder, böylelikle yakıt tüketimi azalır.
Ayrıca Volvo’nun yük algılayan hidrolikleri, hidrolik fonksiyonuna ihtiyaca göre güç sağlayarak yakıt tüketimini azaltır. Bu güçlü sistem, bir yandan daha kısa döngü süreleri için hızlı yanıt verilebilmesini garanti ederken, bir yandan da hem yükün hem de ataşmanın üstün bir şekilde kontrol edilebilmesiyle sorunsuz çalışma sağlar. Böylece daha hızlı yükleme operasyonları gerçekleştirebilirsiniz.
Kaynak: http://www.cemagg.com/fill-the-loader-bucket/
Baharın gelmesi, havaların ısınmasıyla beraber, farklı sahalarda da boy gösteren iş makinalarını ve operatörleri daha yoğun günler bekliyor. ...
Ascendum Makina kırma eleme ekipmanlarının lider üreticisi Metso Outotec’in Türkiye...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleştirilen ve iş makineleri sektörüne öncül...
Frenleri boşalan silindir karayolundaki araçlar için büyük tehlike oluşturdu. Sosyal...
Dayanıklılığının yanı sıra doğru kullanımı ve bakımı sayesinde uzun yıllard...
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...
15 yaşındaki Hope Emmanuel Frank, yaşadığı bölgedeki malzemeleri kullanarak paletli...
Hitachi’nin maksimum 47 bin 780 kilogram çalışma ağırlığına sahip olan yeni last...
Maltepe’de yıkım çalışması sırasında iş makinası devrildi. Kaza sonucunda kabi...
1959 yılında kurulan ASCENDUM bu yıl 60. yaşını kutluyor. GO (ileri) mottosu temel a...
Operatör olarak çalıştığı belediyeye başkan seçildi. Geride bıraktığımız Mah...
Muş’ta karla mücadele sürüyor. Yer yer 6 metreyi aşan karlı yolları temizlemek ü...
Case CX500C paletli ekskavatör ilk kez İzmir Mermer Fuarı’nda tanıtıldı....
ASCENDUM Makina, 25. İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda mermer ...