Her ne kadar yeni bir kavram olsa da nesnelerin interneti çok sayıda sektörü dönüştürmeye başladı. İlk uygulamaların görülmeye başladığı iş makinaları sektörü de yenilik rüzgarını arkasına almış durumda.
Çok sayıda sektörün iş yapış pratiklerini dönüştürme hedefindeki nesnelerin interneti kavramının iş makinaları alanında ne tür yenilikler vaat ettiğini “Sahada IoT Devrimi (http://sahadakiler.com/sahada-iot-devrimi/)” adlı haberde irdelemiştik. Ancak tüm yenilikleri, bahsi geçen haberle sınırlamak doğru olmaz. Çünkü örnek niteliğindeki ilk uygulamalar ve sektörün geleceği için açtığı kapılar da incelenmeyi bir o kadar hak ediyor.
Parametrelendirme yapmak yeterli
İş makinaları sektöründe nesnelerin interneti uygulamalarından birini Bosch hayata geçirdi. Mobil elektronik sistemler, yazılım, kontrol paneli ve elektrohidrolik bileşenlerden oluşan bir modüler sistem geliştirdi ve bunu ölçeklendirilebilir sistem çözümlerini yapılandırmak için kullandı. Bu sayede genellikle önceden belirlenen işlevlerin artık araç üreticisi tarafından programlanması gerekmiyor, daha kolay bir parametrelendirme yapmak yeterli oluyor. Özel bir işlev gerekiyorsa da Rexroth’un açık yazılım mimarisi MASAR, olabildiğince az çaba göstererek ekleme yapma özgürlüğünü sunuyor.
Rutin görevleri yardım sistemlerine bırakın
Dijital olarak kontrol edilen uygulama hidrolik sistemleri, yakıt tasarrufu yapan bileşenler arasında. Farklı pompalar ve akıllı kontrol gibi yöntemlerle motor hızının çalışma performansını engellemiyor. Bunun yanı sıra elektrohidrolikler, manevra ile önceden manuel olarak gerçekleştirilen diğer işlemlerin otomatik hale getirilmesini mümkün kılıyor. Elektrohidrolik bağlantı kontrolü de traktörlerde birkaç yıl önce standart özellikler arasına girerken, yardım hizmetlerinin tıpkı otomobillerde olduğu gibi operatörün rutin görevlerini azaltacağı ve olası tehlikelere karşı koruma sağlayacağı tahmin ediliyor. Rexroth ve Bosch’un geliştirme departmanları, standartlara uyan güvenli işlevler sağlamak ve bu sayede üreticilerin mühendislik çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla sıkı bir çalışma yürütüyor.
Sahada oluşabilecek hataların önüne geçiyor
Motor ve hidrolik kontrol birimleri arasındaki iletişim ilk aşamayı oluşturuyor. Bu özellik, halen sahada kullanılan son teknoloji makinalarda kapsamlı olarak kullanılıyor. Geçilmesi gereken bir sonraki aşama, üst seviye sistemler arasında veri alışverişi yapılması. Şu anda uluslararası ağır makina üreticileri ve başlıca filo işletmecileri, mobil iş makinalarını nesnelerin interneti ile donatmak için büyük ölçüde yatırım yapmaya başladı. Üzerinde çalışılabilecek birçok seçenek arasından önleyici bakım çalışmalarına öncelik veriliyor.
Sahada meydana gelen hatalar, operatörlere kabarık faturalar çıkartıyor. Uzak alanlara teknisyenin ya da değişim aracının ulaşması saatler, hatta günler alabiliyor. Ağ kurmanın, özellikle bu alanda uygunluk durumunu belirgin şekilde yükseltebileceği öngörülüyor. Bunu uygulamak için hidrolik sisteme farklı basınç, sıcaklık ve titreşim gibi sensörlerin eklenmesi gerekiyor. Elde edilen veri, mevcut kontrol ünitelerine gönderilerek, merkezi radyo ünitesi üzerinden kablosuz iletimi sağlanıyor. Veriler, operatörün ya da üreticinin özel sunucusuna ya da markasız veri bulutuna iletilebiliyor.
Dönüşüm başladı
Yazılım algoritmalarının, ilerlemekte olan bir aşınmayı hataya dönüşmeden önce saptayarak gerekli bakım önlemlerinin alınmasını sağlaması için çalışılıyor. Rexroth, bu gibi algoritmaları geliştirebilmek için hidrolik ürün ve şanzıman bilgilerinden yararlanıyor. Sonuçta, yalnızca aşınmış parçaların değiştirilmesi üzerine sahada çok daha az hatanın yaşanacağı ve bakım maliyetlerinin düşeceği öngörülüyor. Böylece nesnelerin interneti ile sahada dönüşümün başladığı rahatlıkla söylenebiliyor.
Şili Santiago'da bir metro istasyonu inşaatına vinç tarafından indirilen iş makinesi halatların kopması sonucu metro çukuruna düştü....
Şırnak’ta bulunan kömür madeninde iş makinesi operatörü parasını alamadığı g...
Şişe açma yarışında yeni bir boyuta geçildi. Gaziantep’te bir iş makinası üret...
Rize’de turistik amaçla sergilenen ahşap serender, belediye ekipleri tarafından iş m...
Isparta'da yaşayan Ayşe Çaylı, çevresindekilerin sözlerine inat bir hafriyat firmas...
Operatörlerin yükleme esnasında vakit kaybetmelerinin sebepleri ...
Türkiye’de yatırımların yüzde 5’inin leasing yoluyla finanse edildiği iş ve in...
“İstanbul Boğaziçi Bulvarı” projesi ile Asya ve Avrupa kıtaları bu kez yaya yolu...
Dünyanın ilk güneş enerjili yolu Fransa’nın Normandiya bölgesinde trafiğe açıld...
Doğu Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak, 13 köprü ve 6 tünelden oluşan Dereli Yo...
D-100 Karayolu'nda iş makinası taşıyarak istikamet eden tır, Şirinevler’de üst ge...
İstanbul’un iki yakasını deniz altından ilk kez karayolu ile bağlayacak olan Avrasy...
Taşımacılığın en önemli üyesi kamyonlar, üzerlerinde taşıdıkları reklam ve me...
Van’da yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan yolu açmak için çalışan operatör, i...