Mobil hidrolik sistemlerin dijital kontrolü, enerji verimliliğini arttırıyor ve mobil iş makinalarını, nesnelerin internetine (IoT) hazır duruma getiriyor.
Nesnelerin interneti kavramı, son yıllarda adını en çok duyduğumuz uygulamalarının başında geliyor. Elinin değdiği hemen her sektörü dönüştürürken, çok sayıda alanı da bünyesine katmaya devam ediyor. Bu alanlardan birini de pek tabii iş makinaları sektörü oluşturuyor. Ağırlığı birkaç ton olan mobil iş makinalarının işlevlerinin kontrolü için yazılım kullanımının gittikçe yaygınlaşması bunun en büyük işareti. Mobil hidrolik sistemlerin elektronik hale getirilmesindeki amaç, ilk aşamada yakıt tüketimini azaltmak ve karmaşık süreçleri basitleştirmekti. Şimdiyse hedeflenen iş ve tarım makinalarının nesnelerin interneti ile bağlantısını kurmak.
Operatörün günlük görevlerini azaltacak
Elektronik donanıma sahip mobil hidrolik sistemlerin daha az yakıt tüketimi ve egzoz tüketimi için olduğu gibi işlevlerin yazılıma transferinde de büyük rol oynaması bekleniyor. Bu sayede yardım sistemleri, operatörün günlük görevlerini azaltacak ve tehlikelere karşı koruma sağlayacak. Yapılandırılabilir ve açık olan yazılım ve donanım mimarisi, uygulamaların istenen ihtiyaçlar doğrultusunda, düşük maliyete yapılmasına olanak tanıyacak. Gelecekte bilginin mobil elektronik cihazların kontrol ünitesi ve veri bulutu arasındaki veri değişiminin sorunsuz olması hedefleniyor. Kısacası yazılımlar, sahada kullanılan mevcut makinaların teknolojisini geride bırakacağa benziyor.
Dijital kontrol bağlantıları enerji tasarrufu sağlıyor
Hareket tahriki ve uygulama hidrolik sistemleri, yanmalı motordan sonra performansı en çok belirleyen bileşen grupları. Diğer bileşenlerden daha gelişmiş teknoloji, güç yoğunluğu ve sağlamlık sunarken, dijital kontrol bağlantıları sebebiyle enerji tasarrufu da sağlıyor. Teknolojinin öncü firmaları, bu alanda sinerjilerden yararlanmak üzerine yoğunlaşıyor. Mobil hidrolik sistemleri uzmanları, motor elektroniği alanındaki geliştirici ve programcılarıyla yakın çalışmalar sürdürüyor.
Çözüm akıllı performans yönetimi
Sürecin bu kadar ilerlemesini sağlayan ilk neden, dünya çapındaki emisyon gerekliliklerinin yaygınlaşmasıydı. Üreticilerin, yalnızca egzoz son işlem yöntemleriyle belirlenen değerlerin altında kalması mümkün olmuyor. Bunun yerine genellikle daha küçük turbo şarjlı motorları daha düşük hız aralıklarında maksimum torkta kullanarak emisyonu azaltmayı hedefliyorlar. Bu da daha az enerji kullanarak aynı performansı göstermesi beklenen hidrolik sistemleri olumsuz etkiliyor. Çözüm ise motor ve hidrolik sistem arasındaki veri alışverişi, değişken pompaların kullanımı ve motora göre ayarlanan akıllı performans yönetimi. Ancak birbirinden farklı birçok mobil iş makinası için tek bir çözüm düşünülemeyeceğini de hatırlatmak gerek.
Büyük İstanbul Tüneli için Panama bayraklı araştırma gemisi Fugro Scout, zemin etüdü için geldiği İstanbul Boğazı'nda çalışmalara başladı. ...
Dayanıklılığının yanı sıra doğru kullanımı ve bakımı sayesinde uzun yıllard...
Şırnak Beytüşşebap’ta kar nedeniyle kapanan yollarda 20 gündür yol açma çalış...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
İş makinaları pazarında 2018 yılının ikinci yarısında artan döviz kurları neden...
Türkiye iş makinası pazarında 2019 yılında yaşanan gerileme, iş makinası üretici...
Elektrikli modellere ağırlık vermeye başlayan Volvo İş Makineleri, yeni lastikli yü...
Komatsu dozer sınıfındaki en düşük modeli D155AX-8 LPG ile yere daha az baskı uygul...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Şişe açma yarışında yeni bir boyuta geçildi. Gaziantep’te bir iş makinası üret...
Paletli ekskavatör sınıfındaki en büyük modelini yenileyen Kobelco, SK850LC-10 ile d...
Üniversitesi öğrencisi Rasim Aksoy otonom elektrikli iş makinası projesi geliştirdi....