2018’in En Büyük İnşaat Projeleri
2018 yılı tamamlanmak üzere… İnşaat alanında birçok yeni ve büyük projenin hayata geçirildiği bu yılda en büyük sürpriz ise, uzayda yaşam alanı oluşturmak için ilk adımların atılması oldu. Pek çok dev projenin hayata geçirdiği ya da ilk adımlarının atıldığı bu yılın en büyük 10 projesini sizler için derledik.
İnşaat projelerinin sınırı artık hayal gücü ile ölçülüyor. Uzay yolcuları için yaşam alanı inşa etmeye yönelik çalışmaların başladığı 2018’de devam eden en büyük inşaat projelerini derledik:
10 . İnsan Yapımı Büyük Nehir (GMR)
Libya, 1985’ten bu yana “İnsan Yapımı Büyük Nehir” (GMR) projesi üzerinde çalışıyor. Dünyadaki en büyük sulama projesi olacak olan çalışma, tamamlandığında, 350 bin hektarlık ekilebilir araziyi sulayacak ve Libya’nın şehir merkezlerinin çoğunda mevcut içme suyunu önemli ölçüde artıracak. 2030 yılında tamamlanması planlanan projenin su kaynağı ise, Nubia Kumtaşı Akifer Sistemi.
Pekin Havalimanı, tamamlandığında Dubai’deki Al Maktoum Uluslararası Havalimanı’ndan daha büyük bir proje olacak. Sadece yüzölçümü olarak değil, maliyet, yolcu ve uçak kapasitesi bakımından da daha büyük bir proje. İlk etabı 2008 Pekin Olimpiyatları için tamamlanan projenin tamamı 2025 yılında hizmete açılacak. Zaha Hadid tarafından tasarlanan ve Terminal 1, fütüristik bir tasarıma sahip.
Linear Chuo Shinkansen, Japonya’nın en yeni ve en hızlı tren hattı olacak. Tokyo’dan Nagoya’ya 286 kilometre uzunluğa sahip olacak olan hat, bu mesafeyi 40 dakika gibi bir sürede kat edecek. 505 km/s hıza ulaşması planlanan hızlı tren projesi 2027 yılında tamamlanacak. Osaka’ya kadar genişleyecek olan projenin yüzde 86’sı yeraltında ve geniş tünellerden oluşacak.
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde hızlı tren projesi çalışmaları 2015 yılında başladı. 2029 yılında tamamlanması planlanın proje, eyaletteki 10 şehrin sekizini bağlayacak ve güneydeki San Diego’dan kuzeydeki San Francisco’ya ulaşacak. 2 aşamada tamamlanacak olan projenin ilk etabı, Los Angeles’ı San Francisco’ya bağlayacak. İkinci etapta ise, San Diego ve Sacramento bağlantıları yapılacak. Yüzde 100 elektrikli olacak olan tren, yenilenebilir enerji çalışacak ve saatte 200 mil hıza çıkabilecek.
Londra’daki dünyanın ilk metro sistemi büyümeye devam ediyor. 40 istasyonu birbirine bağlayacak olan yeni etap için 26 mil yaklaşık 42 kilometre uzunluğunda tünel kazısı yapılıyor. Tahmini maliyeti 23 milyar dolar olacak olan projenin ilk etabı 2019 yılında hizmete açılacak.
Çin, nüfusunun neredeyse yüzde 50’sine ev sahipliği yapan kuzey bölgesinin yaşadığı su sıkıntısını çözmek adına her biri 970 kilometre uzunluğa sahip 3 adet büyük su kanalı inşasına başladı. 48 yıllık inşa programı bulunan proje tamamlandığında her yıl 44.8 milyar metreküp su taşıyacak.
Uzaya yolculuk artık daha yoğun şekilde konuşulan bir konu haline geldi. 15 ülke tarafından kurulan konsorsiyum ve 5 uzay ajansı tarafından kurulan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), şu anda 60 milyar doları aşan inşaat maliyetleri ile uzay bir yaşam merkezi inşaat etmeyi hedefliyor. Toplam 1 trilyon doları aşabilecek olan proje tamamlandığında bir milyondan fazla uzay yolcusuna ev sahipliği yapabilecek.
Walt Disney dünyası, Dubailand inşasına başanan yeni alanda hayat buluyor. 278 kilometrekare alan üzerine inşa edilen proje, 64 milyar dolara mâl olacak. 6 farklı bölümün yer alacağı projede, tema parkları, spor alanları, eko-turizm, sağlık tesisleri, bilim merkezleri ve oteller bulunacak. 6 bin 500 oda ve 10 milyon metrekarelik bir alışveriş merkezi ile dünyanın en büyük oteline sahip olacak projenin 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.
Jubial, Suudi Arabistan’ın 22 yıl önce yapımına başladığı dev bir sanayi şehri. 2014 yılında ikinci etabına başlanan proje toplamda 11 milyar dolara mâl olacak. Tamamlandığında, en az 100 sanayi tesisi, 800 metreküplük deniz suyu arıtma tesisi, demiryolları, yollar ve otoyollar ve günlük 350 bin varil petrol üreten bir rafineriyi barındıracak. 2024 yılında tamamlanması planlanan proje dünyanın en büyük sanayi şehirlerinden biri olacak.
55 kilometrekare üzerine kurulan Al Maktoum Uluslararası Havaalanı bu özelliği ile dünyanın en büyük havalimanları arasında yer alıyor. Tek seferde 200 geniş gövdeli uçağa ev sahipliği yapabilecek olan havaalanının, ikinci genişleme projesi için 32 milyar dolar harcandı. 2018’de açılması planlanan havalimanının şu aşamada açılış tarihi tam olarak bilinmiyor.
Türk mühendisler tarafından Kara Kuvvetleri için üretilen amfibi iş makinası “Kunduz” hem karada hem de suda ilerleyerek küreme, düzleme, taşıma ve kazıma işlemler...
Şırnak’ta bulunan kömür madeninde iş makinesi operatörü parasını alamadığı g...
Ascendum Makina kırma eleme ekipmanlarının lider üreticisi Metso Outotec’in Türkiye...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleştirilen ve iş makineleri sektörüne öncül...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Üniversitesi öğrencisi Rasim Aksoy otonom elektrikli iş makinası projesi geliştirdi....
1959 yılında kurulan ASCENDUM bu yıl 60. yaşını kutluyor. GO (ileri) mottosu temel a...
Operatör olarak çalıştığı belediyeye başkan seçildi. Geride bıraktığımız Mah...
ASCENDUM Makina, 25. İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda mermer ...
Hem belediye başkanı hem de operatör. Kars’ın Susuz ilçesi Belediye Başkanı Murat...
Muğla da feldspat çıkarılan bir maden de ocağında bu sabah meydana gelen göçükte ...