İş makinalarının sağlıklı bir şekilde çalışması ve performansını koruması için günlük bakım büyük öneme sahip. Bu aşamada operatörlere düşen görev ise makinanın bakım ve kontrol işlemlerini aksatmamak oluyor.
Uzun ömürlü, yüksek performanslı ve yakıt tasarrufu sağlayan iş makinaları hemen her işletmenin en büyük arzusu. Çalışma süreci içerisinde herhangi bir arızayla karşılaşılmaması, onarım ve yedek parça maliyetinin düşürülmesi, öngörülen revizyon sürelerinin sağlanması gibi unsurlar da yine işletme ve operatörler açısından oldukça önemli kalemler olarak dikkat çekiyor. Bu talepleri yerine getirmek için ise günlük bakım çalışmalarını aksatmamak büyük önem taşıyor.
Günlük bakım, operatörlerin her gün ya da her vardiya değişiminde, makina ve iş yerinin talimatları doğrultusunda yaptığı bakım olarak adlandırılıyor. Bu aşamada yapılan metot ve işlemler; çalıştırma öncesi kontrol ve bakım, ısıtma sırasında kontrol, çalışma sırasında kontrol ve iş bitimi kontrolü ve bakımı olarak sıralanıyor.
Çalıştırma öncesi kontrol ve bakım aşamasında; hasarlı, gevşek ve aşınmış parçalar olup olmadığı, sıvı sızıntısı durumu, sıvı seviyeleri, ön temizleyici ve hava filtresinde oluşabilecek tıkanıklıklar, lastik ve paletlerde herhangi bir sorun olup olmadığı, yakıt sisteminde oluşabilecek su ve tortular ile vantilatör kayışının genel durumu kontrol edilerek, gerekli işlemler gerçekleştiriliyor.
Isıtma sırasında kontrol aşaması da birkaç adımdan oluşuyor. Bunun için ilk etapta makina motoru; park freni uygulanmış, ataşmanlar yere indirilmiş ve vites boş konum şeklinde çalıştırılır. Motorun 3-5 dakika ısınmasının ardından yağ basınç, sıcaklık, şan göstergelerinin çalışması kontrol edilir. Varsa fren hava basınç göstergesi ve ilave göstergelerin çalışmasının kontorlü de bu aşamaya dahil edilir. Sonrasında yapılması gereken ise makinanın aydınlatma ve uyarı sistemlerini incelemek, boş halde kumanda levyeleri kullanılarak ataşman hareketlerini kontrol etmek. Makinanın yürütülmesinin ardından yön vitesleri, direksiyon ve frenlerde bir sorunla karşılaşılmıyorsa makina iş yapmaya hazır demektir!
Makinanın çalışması sırasında dikkate değer noktaları ise; motorda veya makinada anormal sesler olup olmadığına kulak kabartılması, göstergelerin doğru çalıştığından emin olunması ve makina performansında iniş çıkışların yaşanmadığının takibinin yapılması oluşturuyor.
Günlük bakımda son aşama ise iş bitimi kontrolü ve bakımı. Makinanın işinin bitmesinin ardından akaryakıt ikmali yapılır, toz ve pislikler temizlenir, makina parka çekilirek ataşmanlar yere indirilir ve park freni uygulanır. Motorun durdurulmasının öncesinde 3-5 dakika boyunca rölantide çalıştırılması ve motor stop ettirildiğinde çalışma saatinin kaydedilmesi oldukça önemli. Varsa fren hava tanklarının boşaltılması gerektiğini de unutmamak gerek.
Hitachi’nin maksimum 47 bin 780 kilogram çalışma ağırlığına sahip olan yeni lastikli yükleyicisi ZW550-6 pazara sunuluyor. Marka modeli en sert çalışma şartlarına u...
Ascendum Makina kırma eleme ekipmanlarının lider üreticisi Metso Outotec’in Türkiye...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleÅŸtirilen ve iÅŸ makineleri sektörüne öncülÃ...
Frenleri boşalan silindir karayolundaki araçlar için büyük tehlike oluşturdu. Sosyal...
Dayanıklılığının yanı sıra doÄŸru kullanımı ve bakımı sayesinde uzun yıllardÄ...
Elektrikli modellere ağırlık vermeye başlayan Volvo İş Makineleri, yeni lastikli yü...
Komatsu dozer sınıfındaki en düşük modeli D155AX-8 LPG ile yere daha az baskı uygul...
Paletli ekskavatör sınıfındaki en büyük modelini yenileyen Kobelco, SK850LC-10 ile d...
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...
15 yaşındaki Hope Emmanuel Frank, yaşadığı bölgedeki malzemeleri kullanarak paletli...
Maltepe’de yıkım çalışması sırasında iş makinası devrildi. Kaza sonucunda kabi...
1959 yılında kurulan ASCENDUM bu yıl 60. yaşını kutluyor. GO (ileri) mottosu temel a...
Operatör olarak çalıştığı belediyeye başkan seçildi. Geride bıraktığımız Mah...
Muş’ta karla mücadele sürüyor. Yer yer 6 metreyi aşan karlı yolları temizlemek ü...