İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki kişiye satan ve konutu tamamlamadan kaçanlara karşı “depozito modeli” uygulamasını talep etti.
İnşaat sektöründen çürük ve dolandırıcı müteahhitlere karşı radikal bir öneri geldi. İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki kişiye satan ve konutu tamamlamadan kaçanlara karşı “depozito modeli” uygulamasını talep etti.
Yapı Denetim Derneği’nin önerdiği modele göre, her müteahhitten inşaat maliyetinin yüzde 30-40’ı oranında depozito gibi “İş Yapım Teminatı” alınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sıcak baktığı modele göre müteahhit inşaatı tamamladığında ise para iade edilecek.
Türkiye’de müteahhitleri denetleyen bir yapının olmadığını söyleyen TOBB İnşaat Sektörü Meclis Üyesi ve Yapı Denetim Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “Elini kolunu sallayan müteahhit oluyor. Müteahhitliğe hem giriş hem çıkış kolay olduğu için çok kaza yaşanıyor” dedi.
Türkiye’de kusurlu müteahhitlere ceza verilmediğini kaydeden Şahin, hükümete “depozito modeli” önerisinde bulunduklarını söyledi. Müteahhitlerin bağlı olduğu bir oda kurulmasını isteyen Şahin “Müteahhitlerden İş Yapım Teminatı alınması gerekiyor. Böylece sayıları 200 bine ulaşan yap-satçı müteahhitler devre dışı kalacak. İnşaat yapmak isteyen müteahhit toplam maliyetin yüzde 30 veya yüzde 40’ını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda açılacak hesaba yatıracak. Müteahhit, inşaat belli bir seviyeye ulaşınca ya da tamamlanınca hesapta tutulan parasını alacak” dedi.
İnşaat Garantisi Verilmiş Olacak
Böylece kamu da inşaatın garantisini vermiş olacak. Bu sistemle müteahhitin aynı daireyi iki kişiye satmasının ve inşaatı yarım bırakıp kaçmasının önüne geçilecek. Müteahhit de ‘inşaatı ne kadar çabuk bitirirsem paramı o kadar çabuk alırım’ diyerek işi hızlandıracak. Böylece müteahhit mağduriyeti engellenecek. Türkiye’de iskan almanın da teşvik edilmesi gerekiyor. Mesela bakanlığa yatırılacak bu depozitonun bir kısmı da iskan alındıktan sonra müteahhite verilmeli. Düzenlemeyle ilgili önerilerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk, onlar da sıcak bakıyor.”
Türkiye’nin üçüncü büyük köprüsü olan ve Atatürk barajı üzerine inşa edilen Nissibi Köprüsü 33 aylık bir çalışma sonunda yaya trafiğine açıldı....
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...
Maltepe’de yıkım çalışması sırasında iş makinası devrildi. Kaza sonucunda kabi...
Muş’ta karla mücadele sürüyor. Yer yer 6 metreyi aşan karlı yolları temizlemek ü...
Hakkari’de kar altında kalan iş makinası başka bir iş makinasının yardımıyla bu...
Yüzeyi donmuş Çıldır Gölü üzerinde kar temizleme çalışması yapan iş makinesin...
Ülke genelinde devam eden kar yağışı hemen her bölgede hayatı olumsuz etkiliyor. Ek...
Yeni yıl kutlamaları için çekiciye ağaç yükleyen dev vinç, destek ayaklarını tam...
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Trabzon Çaykara’da yapılan yıkımda, ...
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden dere yatağı temizliği yapan iş makinası bataklı...
Kum yüklü kamyon boşaltma işlemi sırasında elektrik teline temas ederek akıma kapı...
Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yıkımında sona gelindi. Volvo iş makinalarının da ku...
Adana’nın Çukurova ilçesinde elektrik altyapı çalışması yapan iş makinası devr...
Burdur’da, sondaj kuyusuna düşen 2 aylık köpek, 11 saatlik çalışmanın ardından ...