Göztepe-KazlıçeÅŸme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli’nde 3.340 metrelik kazı çalışmalarının bitmesine 820 metre kaldı.
İstanbul BoÄŸazı Tüp GeçiÅŸi Projesi Avrasya Tüneli’nde çalışmalar hızla sürüyor. Anadolu yakasından kazı çalışmalarına baÅŸlayan 13,7 metre çapındaki, 3 bin 300 tonluk ve 120 metre uzunluÄŸundaki TBM denilen tünel kazma makinesi günde ortalama 8 metre ilerleyerek bugün itibari ile 2.520 metreye ulaşırken, ikinci kat inÅŸaatı ise 1.225 metreye kadar ilerledi.
Böylelikle 3 bin 340 metrelik tünelin yüzde 75’i tamamlandı. Planlanandan hızlı ilerlenince açılış tarihi de erkene alındı. Tünel Aralık 2016’da hizmete girecek.
Tünel içinde yaşanabilecek her çeşit kazaya karşı bir cevap senaryosu hazırlanmış durumda. Bir katta beklenmeyen bir olay yaşandığı zaman 200 metrede bir bulunan geçirimsiz tahliye kapıları ile diğer kata geçilebilecek. Tünel içinde bulunan 92 jet fan ve 8 adet havalandırma pompası bir yangın halinde tünele temiz hava pompalamak için sürekli hazır olacak. 600 metrede bir 50 metrelik duraklama cepleri de.
Tünel için Japonya’da özel olarak 4 bin 500 yılda bir olabilecek bir depreme karşı dayanıklı yapılıyor. Farklı zemin ÅŸartlarında tünelin esnekliÄŸinin saÄŸlanması için Japonya’da üretilen oluÅŸacak depreme karşı iki sismik conta takıldı. Tünel inÅŸaatında çalışan işçiler için 3 yaÅŸam odası bulunuyor. Tünelin enerjisi hem Avrupa hem Asya yakasında saÄŸlanıyor.
Toplam karayolu uzunluÄŸu 15,4 kilometre olacak tünel 3 etapta inÅŸa ediliyor. Birinci etap Avrupa yakasındaki KazlıçeÅŸme’den baÅŸlayarak Yenikapı’daki tünel baÅŸlangıcına kadar olan sahil ÅŸeridi. Burada yol geniÅŸletme çalışmaları yapılarak tünel trafiÄŸi ÅŸehir trafiÄŸinden ayrıştırılıyor. İkinci kısım ise 5,4 kilometrelik boÄŸazın altından geçen tünel kazısı. Yine Harem’den baÅŸlayarak Göztepe’ye kadar uzanan üçüncü kısımda alt ve üst geçitler, ek ÅŸeritler yapılarak rahat bir ulaşım amaçlanıyor.
İki katlı olarak inşa edilen tünelin üst katı Avrupa-Anadolu yönü, alt katı ise Anadolu-Avrupa yönü olacak.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenerek kapasitesi artırılan Türkiye'nin ilk emülsiyon üretim merkezi üretime başladı....
Şırnak’ta bulunan kömür madeninde iş makinesi operatörü parasını alamadığı g...
Ascendum Makina kırma eleme ekipmanlarının lider üreticisi Metso Outotec’in Türkiye...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleÅŸtirilen ve iÅŸ makineleri sektörüne öncülÃ...
Frenleri boşalan silindir karayolundaki araçlar için büyük tehlike oluşturdu. Sosyal...
Dayanıklılığının yanı sıra doÄŸru kullanımı ve bakımı sayesinde uzun yıllardÄ...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Üniversitesi öğrencisi Rasim Aksoy otonom elektrikli iş makinası projesi geliştirdi....
Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bulunan bir taş ocağında iş makinası devrildi. Ter...
15 yaşındaki Hope Emmanuel Frank, yaşadığı bölgedeki malzemeleri kullanarak paletli...
Hitachi’nin maksimum 47 bin 780 kilogram çalışma ağırlığına sahip olan yeni last...