Ağaçlandırma yapılırken mekanizasyon kullanımı artık büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar doğrultusunda dik yamaçlarda mini ekskavatörler diğerlerine göre daha iyi iş çıkarıyorlar.
Ülkemizde ağaçlandırma işlerinde makina kullanımı 1960’lı yıllardan bu beri yapılıyor. Mekanizasyona dayalı ağaçlandırma yatırımlarının, maliyeti azaltılmış, etkinliği ve verimliliği daha yüksek. Yapılan araştırmalar , makinalı arazi hazırlığı yapılan yerlerin, insanlarla yapılan yerlere göre önemli oranda çap ve boy büyümesi farkı olduğunu gösteriyor.
Ülkemizde ağaçlandırma çalışmalarında, paletli traktör, dozer, örtü tarağı, çalı doğrayıcı gibi çok çeşitli makine ve ekipmanlar kullanılıyor. Ayrıca Teknolojik gelişmelerle her geçen gün amaca yönelik farklı makinaların üretimide yapılıyor. Ama en önemlisi şuan mini ekskavatörler. Miniler özellikle eğimli arazilerde yüksek verimle çalışıp, teras yapma, toprak işleme ve diri örtü temizleme gibi işlerde kullanılıyor.
Yaptığımız araştırmalarda karşılaştığımız kaynaklardan biri olan, Orman Mühendisi Kenan Melemeze ait “Teras ağaçlandırmalarında kullanılan mini ekskavatörlerin çalışma verimliliğinin incelenmesi” adlı çalışmada ise şu özete yer verilmiş;
“Makinalı ağaçlandırma çalışmaları, farklı şartlarda diri örtü temizliği ve toprak işleme gibi işleri kapsamaktadır. Türkiye topraklarının yaklaşık yarısını oluşturan dik yamaçlarda, teras ağaçlandırmalarının yapılması zorunlu olmaktadır. Eğimli arazilerdeki su ve toprak eksikliğinden kaynaklanan fidan tutma ve büyüme sorunları arazinin teraslanması ile çözülebilmektedir. Bu çalışmada, Bursa yöresinde teras ağaçlandırmalarında kullanılan mini ekskavatörlerin çalışma verimleri incelenmiştir. Bu kapsamda, yörede kullanılan mini ekskavatörler ile terasların yapılması sırasında çalışma şekli incelenmiş ve zaman etütleri yapılmıştır. Elde edilen veriler ile teras çeşitleri ve makine türlerine göre çalışma verimleri belirlenmiş ve mini ekskavatörlerin ekosisteme etkileri değerlendirilmiştir. Ortalama çalışma verimleri hendekli teraslarda 34.12 m/sa, çukurlu teraslarda 20.25 m/sa olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, dik yamaçlardaki teras ağaçlandırmalarında, verimi yüksek ve ekosistemi tahrip etmeyen mini ekskavatörlerin kullanımı teşvik edilmelidir.”
Uzun mesafeleri oldukça kısa bir sürede kat etmeye imkan tanıyan Hyperloop One projesi, ilk testleri başarıyla geçti. ...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleştirilen ve iş makineleri sektörüne öncül...
Frenleri boşalan silindir karayolundaki araçlar için büyük tehlike oluşturdu. Sosyal...
Dayanıklılığının yanı sıra doğru kullanımı ve bakımı sayesinde uzun yıllard...
Şırnak Beytüşşebap’ta kar nedeniyle kapanan yollarda 20 gündür yol açma çalış...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
İş makinaları pazarında 2018 yılının ikinci yarısında artan döviz kurları neden...
Türkiye iş makinası pazarında 2019 yılında yaşanan gerileme, iş makinası üretici...
Elektrikli modellere ağırlık vermeye başlayan Volvo İş Makineleri, yeni lastikli yü...
Komatsu dozer sınıfındaki en düşük modeli D155AX-8 LPG ile yere daha az baskı uygul...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Şişe açma yarışında yeni bir boyuta geçildi. Gaziantep’te bir iş makinası üret...