Geride bırakmaya hazırlandığımız 2017 yılına sektöre damga vuran çok sayıda büyük gelişme yaşandı, dev projeler hayata geçirildi. Tüm bunlar gerçekleştirilirken başrol ise teknolojinindi.
İş makinaları sektörü son yıllarda hiç olmadığı kadar hareketli. Dünyanın dört bir yanında mega projeler uygulamaya konurken; teknolojik gelişmeler de makinaların evrimine ön ayak oluyor. 2017 de bu anlayışın izlerinin göründüğü yıllardan biri oldu. Yıl boyunca iş makinalarında öne çıkan trendlerden, sektörde ilk örneklerini veren uygulamalara kadar çok sayıda olayı sizler için derledik.
Elektrikli ve otonom makinalar geliyor
İş makinaları alanında yaşanan gelişmelerde iki nokta ön plana çıktı. Biri elektrikli araçlar, diğeri ise sürücüsüz makinalar. Çok sayıda firma, özellikle kamyon alanında ilk elektrikli araçlarını görücüye çıkarırken; Tesla’nın yılın son döneminde tanıttığı elektrikli kamyonu Semi (http://sahadakiler.com/sektorun-tercihi-elektrikli-kamyonlar/), rekor siparişin sahibi oldu. Sürücüsüz araçlar içinse ilk denemelerden başarılı sonuçlar alındı, kimileri sahaya çıkmaya başladı bile. Komatsu tarafından geliştirilen Otonom Taşıma Sistemi (AHS) teknolojisine sahip yeni kamyonun (http://sahadakiler.com/surucusuz-kamyonlar-artik-sadece-zaman-meselesi/) kabinsiz tasarımı bu anlamda en ilgi geçen araçlardan biriydi.
İş sahası makinalara emanet
Sahada göreve başlayan araçlardan en dikkat çekenlerden biri Built Robotic firması tarafından üretilen otonom buldozerlerdi (http://sahadakiler.com/otonom-buldozerler-geliyor/). Üzerlerine yerleştirilen LIDAR ve GPS sensörleriyle uzaktan kolayca yönetilen otonom buldozerler, yakın dönemde bir filoyla şantiyelerin yeni üyeleri olabilir. Benzer şekilde Volvo tarafından geliştirilen otonom kamyon (http://sahadakiler.com/volvonun-surucusuz-kamyonu-tarlada/) da Brezilya’da bir şeker kamış tarlasında sahip olduğu jiroskop ve GPS teknolojileri ile belirli bir rota üzerinde ürünlere zarar vermeden ilerleyip, hasat işlemini gerçekleştirmesiyle yarınlarda adını daha sık duyuracağını ilan etti.
Devler ligine yeni üyelere
İnşaat sektöründe trendler teknoloji ekseninde şekillenirken dronelar (http://sahadakiler.com/dronelar-insaat-sektorune-merhaba-diyor/) da geleceğin inşaat yönetiminde yerini almaya başladı. İnşaat öncesi araştırmalarda, proje dokümantasyonunda ve volümetrik aşamada çok sayıda avantaj sunan dronelar, birçok sektörde olduğu gibi inşaat alanında da yerini sağlamlaştırdı. Sarens firması tarafından Belçika’da tanıtılan The Sarens Giant Crane140 (SGC-140) (http://sahadakiler.com/devler-liginde-yeni-bir-vinc/) isimli vinç de inşaat sektöründe, şantiyelerde ve tersanelerde en büyükler arasına adını yazdırdı. 50 metre yarı çapında 3 bin 200 tonluk yükleri kaldırabilen The SGC 14’ün ilk görev yeri ise Kazakistan’daki petrol rafinesi inşaatı oldu.
Yeni tünellere hazır mıyız?
Tünellerde de yepyeni gelişmeler yaşandı. Yerli tünel açma makinaları görücüye çıkarken, bildiğimiz tünel anlayışını değiştirecek projeler uygulamaya geçti. Türkiye’ye dünyanın 8’inci tünel açma makinası üreten ülkesi unvanını getiren Anadolu (http://sahadakiler.com/yerli-tunel-acma-makinasi-gorev-basinda/) adındaki makina; 3,25 metre çapında, 92 metre uzunluğunda, 175 ton ağırlığında ve 800 KVA gücü ile Ergene Nehri’ndeki, arıtma ve kirlilik sorunlarını gidermek üzere tünel çalışmalarında boy göstermeye başladı. Elon Musk’ın tünel kazma şirketi The Boring Company (http://sahadakiler.com/yenilikci-tunelde-calismalar-basladi/) de metropollerdeki trafik sorununun üstesinden yer altında açılacak tünellerle gelmek için Los Angeles’ta kolları sıvadı.
Dönüşüm hız kesmiyor
2017’de ortaya çıkan yenilikler bunlarla sınırlı değildi. 3 boyutlu yazıcılarla üretilen ekskavatörden (http://sahadakiler.com/yazicidan-cikan-ilk-ekskavator/), ayda madenciliğe (http://sahadakiler.com/madenciligin-yeni-adresi-ay/) kadar çok sayıda gelişme de sektörün gündemindeydi. Hemen hepsinin yolu teknoloji alanında kesişirken, açıkça görülüyor ki 2018’de de sektörde ezberbozan yenilikler hız kesmeyecek!
Meteorolojiden alınan son tahminlere göre, yurdun batı kesimlerinin salı gününden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava ile Balkanlar üzerinden gelen soğu...
Şırnak’ta bulunan kömür madeninde iş makinesi operatörü parasını alamadığı g...
Ascendum Makina kırma eleme ekipmanlarının lider üreticisi Metso Outotec’in Türkiye...
Ascendum Makina, dijital ortamda gerçekleÅŸtirilen ve iÅŸ makineleri sektörüne öncülÃ...
İş makinalarının uzaktan takibiyle daha verimli çalışmasını sağlayacak olan eSIM...
Corona virüsü ile mücadelede Çin yeni bir adım attı. Wuhan kentinde sadece 8 günde ...
24 Ocak Cuma günü merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremde arama kurtarma çalışma...
Antalya’da 3 gün önce kaybolan ve bir mağarada mahsur kalan oğlak iş makinası yard...
Üniversitesi öğrencisi Rasim Aksoy otonom elektrikli iş makinası projesi geliştirdi....
1959 yılında kurulan ASCENDUM bu yıl 60. yaşını kutluyor. GO (ileri) mottosu temel a...
Operatör olarak çalıştığı belediyeye başkan seçildi. Geride bıraktığımız Mah...
ASCENDUM Makina, 25. İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda mermer ...
Hem belediye başkanı hem de operatör. Kars’ın Susuz ilçesi Belediye Başkanı Murat...
Muğla da feldspat çıkarılan bir maden de ocağında bu sabah meydana gelen göçükte ...